Luni - Vineri de la 8:00 până la 17:00

15.01.2022
4479

Sisteme de irigație. Tot ce trebuie să cunoști de la A la Z

Sisteme-de-irigatie-sisteme-de-irigare

Informații generale

Irigarea reprezintă o activitate agricolă des întâlnită și necesară, deoarece apa este un factor important pentru creșterea plantelor, alături de prezența luminii și a căldurii. În unele regiuni, ploile frecvente asigură precipitații suficiente. Cu toate acestea, majoritatea terenurilor agricole necesită sisteme irigații artificiale pentru a minimiza riscurile în caz de secetă. 
Din toate metodele existente, irigarea prin picurare este cea mai populară metodă de irigare la nivel mondial, iar sistemul de irigare a câmpurilor cu ajutorul unor canale artificiale permite practicarea agriculturii chiar și în regiunile deșertice.
 

Ce este irigarea?

Irigația/irigarea este o soluție suplimentară de aprovizionare a terenului cu apă, folosită în zonele în care precipitațiile naturale sunt insuficiente. Irigarea joacă un rol important în cultivarea plantelor și creșterea recoltelor. De exemplu pentru regiunile aride din Africa, Asia și America de Sud, aceasta este singura modalitate de a cultiva eficient și durabil. În condițiile de instabilitate climaterice pe care le urmărim ultimii ani - necesitatea unui sistem de irigație devine vitală și pentru Moldova. 

 

Clasificarea sistemelor de irigare

În practica agricolă, există patru tipuri principale de irigare artificială a câmpurilor.

sisteme-de-irigatie-supraterana-moldova

Irigație Supraterană


Acest sistem de irigare presupune distribuirea apei în mod natural, prin intermediul legii gravitației. Irigarea de suprafață a solului nu necesită o tehnologie sofisticată și inovatoare, dar necesită cantități mari de resurse de apă. Prin urmare, irigarea de suprafață a câmpurilor depinde de tipul de sol și este utilă numai dacă capacitatea de infiltrare este scăzută: este aplicabilă pentru solurile argiloase și ineficientă pentru solurile nisipoase.
Irigarea de suprafață se realizează în mai multe moduri: irigare prin inundație, irigare prin brazde și irigare în benzi.
 

Irigarea prin inundație

Această metodă presupune construirea de diguri în jurul perimetrului terenului și inundarea acestuia. Apa rămâne la suprafața câmpului pentru o perioadă lungă de timp. Acest sistem de irigare este utilizat în special pentru cultivarea orezului, dar este potrivit și pentru grâu. Irigarea prin inundare este utilizată în zonele plane, cu nivelarea ulterioară a suprafeței, dacă este necesar.
 

Irigarea cu brazde

În cazul irigării cu brazde, apa umple șanțuri lungi care se află la un nivel mai înalt decât culturile cultivate. Apa curge pe rânduri datorită legii gravitației sau prin sifoane și supape.
 

Irigare cu benzi

În acest sistem de irigare, apa este eliberată prin inundare în benzi, folosind sifoane sau valve, la fel ca în cazul irigării pe brazde.

irigatie-prin-aspersie-irigare-prin-aspersie

Irigație prin Aspersie

Culturile sunt stropite cu sisteme de irigare automate sau cu echipamente manuale. Sistemele de irigare prin aspersie sunt fixate pentru o perioadă determinată sau se află permanent pe câmp, cu posibilitatea de a muta și de a roti aspersoarele. Aspersoarele variază în ceea ce privește presiunea și diametrul picăturilor, în funcție necesitățile sistemului instalat.

Acest sistem de irigație nu este universal și nu este potrivit pentru irigarea anumitor culturi, deoarece picăturile mari și presiunea mare a apei pot afecta plantele, în special în timpul înfloririi și polenizării. În plus, sistemele de aspersoare se înfundă cu particule insolubile care pătrund în sistem și fac ca echipamentul să nu mai funcționeze. Distribuția apei în irigarea prin aspersie depinde și de viteza și direcția vântului indiferent cât de puternic este echipamentul instalat.


 

Irigație prin Picurare

Ce este un sistem de irigare prin picurare și cum funcționează acesta? Apa este distribuită sub formă de picături printr-o bandă subțire instalată pe rânduri, motiv pentru care acest sistem de irigare se numește sistem de irigare prin picurare. Un avantaj semnificativ al irigării prin picurare este reducerea consumului de apă, deoarece picăturile sunt distribuite sub presiune scăzută direct la cultură. În plus, lipsa de umiditate în zonele neirigate împiedică dezvoltarea buruienilor. Absența buruienilor economisește nutrienții din sol.

Benzile de picurare sunt deteriorate de utilaje și se blochează dacă în sistem intră particule insolubile. Cu toate acestea, în cazul în care substanțele utilizate sunt solubile în apă, irigarea și fertilizarea pot fi combinate. Această metodă este cunoscută sub numele de fertirigare.


 

Irigare subterană prin picurare irigatie-prin-picurare-subterana

Apa este transportată prin intermediul unui tub de picurare și a unei benzi de picurare la rădăcinile plantelor, sub suprafața solului. Ca și în cazul irigării prin picurare supraterană, acest sistem se caracterizează printr-un debit minim de apă. În plus, deoarece apa este furnizată în subteran, aceasta nu se evaporă.

Tubul de picurare din îngropat în sol poate fi deteriorat nu numai de particule insolubile, ci și de rădăcinile plantelor, de rozătoare, precum și de utilajele pentru cultivarea câmpului.


Ești în căutare de sisteme de irigare? La Hydrosystems vei găsi toate produsele necesare din categoria Sisteme de Irigație la cel mai bun preț și cea mai înaltă calitate.






 
Scrie o recenzie
Notă: HTML-ul nu este tradus!