Luni - Vineri de la 8:00 până la 17:00

26.01.2021
12402

Încălzirea prin pardoseală sau radiatoarele de încălzire - ce este mai bun, mai ieftin și mai fiabil pentru o casă privată ?

Recent, în construcția de locuințe private, tipurile tradiționale de sisteme de încălzire sunt înlocuite de echipamente îmbunătățite și sisteme care creează condiții mai confortabile în casă. Proprietarii de case au deseori problema alegerii unui sistem de încălzire specific. În acest articol, vom face o comparație detaliată a sistemului de încălzire prin pardoseală și a sistemelor de încălzire cu radiatoare.
 

Vedeți mai jos o comparație a sistemelor de încălzire cu radiatoare și a încălzirii prin pardoseală
 

Tipul sistemului de încălzire                           Radiatoare                                                                                       Podele calde                                                               

Costul amenajării sistemului muncă și materiale mai ieftine muncă și materiale mai ieftine
Economie mai puțin economic 10 – 20% la sezon
Cerințe la materiale pentru finisarea podelei puteți folosi orice material există restricții, este preferabil să folosiți plăci ceramice
Complexitatea reparației repararea și modernizarea sistemului sunt posibile nu aveți posibilitate de a efectua reparații
Inerția sistemului de încălzire joasă ridicată
Influența asupra microclimatului aerul mai cald se află în partea sus a camerei podeaua caldă crează confort picioarelor
Influența asupra interiorului aveți posibilitatea să redați aspect interiorului cu radiatoare de design absența caloriferelor extinde unele posibilități
Efect asupra corpului uman practic nu există diferențe practic nu există diferențe

Diferența dintre încălzirea prin pardoseală și radiatoarele de încălzire conform principiului de încălzire
Încălzirea prin radiatoare este un mod tradițional de a încălzi o casă. Sistemul presupune o distribuție a lichidului prin conducte de la cazan în toată casa, în care sunt integrate radiatoare. Fiabilitatea și eficiența încălzirii prin radiatoare s-a justificat de-a lungul deceniilor. Utilizarea caloriferelor pentru încălzirea caselor, apartamentelor nu și-a pierdut relevanța nici astăzi.



Încălzirea prin pardoseală presupune o țeavă rigidă sau flexibilă așezată uniform pe podea. Este acoperită cu o șapă de beton. Conductele sunt conectate la cazan printr-un colector și o pompă, fără de care podeaua încălzită nu funcționează.
 




 

Principala diferență între încălzirea unei case cu ajutorul radiatoarelor și încălzirea prin pardoseală nu constă în tehnologie sau echipamente, ci în principiul transferului de căldură.

Căldura de la echipamentele încălzite este transferată în mediu în două moduri - convecție și radiație termică. Convecția înseamnă încălzirea aerului care se mișcă în jurul camerei, transportă căldura, o transferă către obiecte și oameni. Radiațiile sau valurile de căldură nu încălzesc aerul, ci direct obiectele și oamenii.


Radiatoarele
Principiul de bază al încălzirii unei case cu radiatoare este convecția. Radiatoarele încălzesc aerul care intră în contact cu ele. Aerul încălzit crește în volum, se mișcă prin casă, încălzind oamenii și obiectele. Efectul direct de radiație termică asupra obiectelor și oameni este nesemnificativ.








 

Încălzirea prin pardoseală
Spre deosebire de calorifere, podelele calde încălzesc casa într-un mod diferit. Principiul principal al creșterii temperaturii într-o casă în care sunt instalate podele încălzite este radiația. Valurile de căldură încălzesc direct oamenii și obiectele din casă. Convecția aerului este de asemenea prezentă, dar ca efect suplimentar.


Într-o casă cu încălzire prin podea, concentrația maximă de căldură este jos, și nu sub tavan. Încălzirea bazei creează o căldură confortabilă care se concentrează în partea de jos a camerei și încălzește picioarele. Picioarele calde și fără curenți de aer sunt mai bune pentru sănătate și mai sigure pentru copii.

Compararea încălzirii prin pardoseală și a radiatoarelor după diferiți parametri


Pentru a înțelege care sistem încălzește casa mai eficient și funcționează mai economic, ar trebui să comparați caracteristicile tehnice, costul amenajării și caracteristicile echipamentului.


Costul amenajării sistemului

Dacă comparăm costul instalării unei pardoseli încălzite și calorifere, atunci instalarea caloriferelor tradiționale va costa proprietarul casei mai puțin. Complexitatea instalației de încălzire prin pardoseală este că cel mai adesea trebuie să turnați o șapă de beton pe țevi, să le conectați la cazan cu un circuit separat. Înainte de așezarea țevilor, baza trebuie izolată pentru a nu încălzi solul. Pentru a face acest lucru, sub țevi este așezat un strat de izolație - cu o grosime de 30 până la 120 mm.

Datorită volumului mare de lucru a construcției, instalarea unei pardoseli calde este mai costisitoare decât așezarea țevilor cu calorifere de la cazan pe perimetrul casei.

Economie în exploatare


După instalarea echipamentului, sistemul este testat, și pus în funcțiune. Fiecare sistem necesită întreținere. Totuși care este mai economic - pardoseala caldă sau caloriferele? Răspunsul la întrebare este fără îndoială: podelele încălzite sunt cel mai economic mod de a încălzi o casă privată. Există mai multe motive pentru asta.

 

Pentru funcționarea normală a podelelor calde, trebuie să încălziți apa din țevi până la 35 - 40 ° C  iar în radiatoare lichidul trebuie să aibă o temperatură de 65-85 ° C. Chiar dacă sistemul de încălzire a casei este combinat cu radiatoare si podele calde, podelele calde vor avea o eficiență mai mare.

Radiatoarele sunt plasate sub ferestre, astfel încât aerul încălzit de acestea este imediat răcit. În cazul podelelor calde, această problemă este absentă. Ca urmare, pardoselile calde sunt cu 10–20% mai eficiente.

Însă în camerele încălzite cu podele calde, există un efect secundar al absenței caloriferelor sub ferestre. Aburirea sticlei de la geam, sub care nu există calorifere și nu este convecție intensă de căldură, poate deveni o problemă. O cantitate mare de condens se poate forma pe sticlă, în special la înghețurile severe. Pentru a preveni acest lucru, experții recomandă combinarea instalării încălzirii prin podele calde cu instalarea ferestrelor de calitate înaltă.


Economiile la instalarea încălzirii prin pardoseală în casă se datorează și faptului că pentru a crea un microclimat confortabil în cameră, este suficientă o temperatură de numai + 22 ° C, deoarece picioarele sunt calde, persoana nu îngheță. Cu încălzirea prin radiator, temperatura camerei va fi de + 24 ° C - se consumă mai multă energie pentru a menține o temperatură mai ridicată.



Cerințe la materiale pentru finisarea podelei

Sistemul de încălzire cu radiatoare nu necesită o selecție specială de pardoseală. Proprietarul poate folosi orice pardoseală oferită pe piața construcțiilor: parchet, parchet laminat, linoleum ieftin, covor, plăci ceramice.


În cazul instalării încălzirii prin pardoseală, sunt impuse două cerințe de bază asupra pardoselii: trebuie să aibă o conductivitate termică ridicată și grosimea sa trebuie să fie mică. Aceste cerințe sunt îndeplinite de plăci ceramice, piatră naturală și artificială, pardoseli autonivelante. Se permite utilizarea plăcilor de parchet și a laminatelor destinate utilizării în condiții de podea caldă, dar conductivitatea termică se deteriorează atunci când se utilizează aceste materiale.



Parchetul nu trebuie instalat într-o casă cu pardoseli calde - încălzirea repetată va duce la contracție și deformare a lemnului. Mocheta poate fi utilizată, dar va reduce transferul de căldură de pe suprafața încălzită, eficiența sistemului de încălzire va scădea.

Complexitatea reparației

În ceea ce privește ușurința reparării, avantajele îi revin sistemului de încălzire cu radiatoare. Radiatoarele pot fi demontate și remontate cu ușurință. În ele, puteți crește numărul de secțiuni, echipați cu senzori și de temperatură, conform cerințelor și necesităților. Sistemele de încălzire prin pardoseală instalate într-o șapă de beton nu pot fi reparate, sunt realizate „o dată pentru totdeauna”.

Este recomandabil să montați sistemul de încălzire prin pardoseală în etapa de construire a casei sau în procesul de efectuare a reparației majore. Pentru a evita erorile tehnice în timpul instalării și conectării, lucrarea trebuie să fie de încredere și realizată de către specialiști care au cunoștințe și experiență.

Inerția sistemului de încălzire

Inerția este un parametru care arată cât de repede se încălzește casa după pornirea echipamentului și se răcește după oprire.
Pardoselile calde sunt sisteme inerțiale. După pornirea podelelor calde, temperatura din casă crește încet - încălzirea are loc în 3-5 ore, iar după oprire - scade treptat și în decurs de o perioadă lungă de timp. Experții spun că după oprirea podelelor calde, baza se răcește timp de câteva zile.

Radiatoarele tradiționale își fac treaba mai rapid. Încălzesc camera într-un timp de aproximativ 0,5-1 ore, iar după oprire temperatura din casă scade și ea rapid.
Inerția rețelelor de încălzire nu este considerată un avantaj sau dezavantaj al echipamentelor. În unele cazuri, acest lucru poate fi un plus, în altele poate fi un minus, în funcție de circumstanțele și nevoile rezidenților.


Influența asupra microclimatului

Ambele sisteme creează o temperatură confortabilă pentru persoanele din casă. Acestea sunt autoreglabile, echipate cu termostate și senzori care pornesc și opresc echipamentul la atingerea parametrilor specificați de utilizator. Fiecare dintre rețele poate fi conectată la sistemul „casă inteligentă”.

Podelele calde creează mai mult confort, deoarece căldura este concentrată în partea de jos, în zona picioarelor. Căldura care vine de dedesubt întrerupe fluxurile de aer care trec prin uși, și împiedică curenții de aer.

Uii spun că, datorită principiului convectiv al transferului de căldură, caloriferele ridică mai mult praf și usucă aerul, prin urmare, în casele cu podele calde, aerul este mai curat și nu atât de uscat. Aceasta este de fapt o prejudecată. Diferențele în ceea ce privește cantitatea de praf, umiditate, condițiile de temperatură create de ambele tipuri de sisteme - nu sunt cu mult diferite.


Influența asupra interiorului

Când sunt montate podele încălzite în casă, există mult spațiu liber în cameră, deoarece nu există calorifere. Locul de sub ferestre nu este ocupat de nimic. Prezența echipamentelor de încălzire în cameră este indicată doar de un mic termostat instalat pe perete. Absența unor dispozitive de încălzire voluminoase lângă pereți extinde posibilitățile de amenajare rațională a mobilierului, utilizarea oricărui tip de perdele, îmbunătățirea designului camerei și decorarea.







Utilizarea unei pardoseli calde vă permite să instalați ferestre panoramice în podea.

Producătorii de radiatoare încearcă să depășească lipsa echipamentelor asociate cu un aspect inestetic. Radiatoarele moderne devin elemente ale decorului camerei. Astăzi pe piață există numeroase soiuri și modele frumoase de radiatoare de încălzire: radiatoare tubulare elegante, radiatoare de fontă de design, și altele.





Efect asupra corpului uman

Efectul ambelor tipuri de încălzire asupra oamenilor este aproximativ același. Aceste sisteme de încălzire sunt sigure și creează un climat interior confortabil. Concentrația de căldură din zona picioarelor dă o senzație mai plăcută, astfel încât podelele calde în acest sens câștigă.

Copiii se pot juca în siguranță pe podea, iar părinții nu trebuie să se îngrijoreze de faptul că copilul primește hipotermie sau răcește.


Sistem alternativ - combinat: încălzire prin pardoseală și radiatoare de încălzire

Fiecare sistem de încălzire are argumente pro și contra. Este posibil să reduceți numărul de deficiențe și să sporiți avantajele rețelei de încălzire dacă combinați două tipuri de echipamente în casă - calorifere plus podele calde. Această combinație poate fi o alternativă bună, scutind locuitorii casei de dezavantajele sistemelor instalate separat. Este recomandabil să combinați ambele sisteme dacă suprafața casei este mare, iar pierderea totală de căldură a clădirii este mare.


Combinația sistemelor de încălzire este des utilizată. Se folosesc scheme diferite: unii instalează podele încălzite la primul etaj, și calorifere la al doilea. Fiecare sistem este conectat la cazan printr-un circuit separat.




Nu mai puțin obișnuită este schema când radiatoarele sunt instalate în camere de zi iar încălzirea prin pardoseală - în camere cu umiditate ridicată: în baie, toaletă, în bucătărie. Experții recomandă, de asemenea, încălzirea prin pardoseală în încăperile în care sunt instalate ca pardoseală plăci sau gresie porțelanată. Acesta este un material rece, pe care este incomod să te plimbi, deci este mai bine să încălzești o astfel de bază instalând podele calde.




În ce camere este mai recomandat să instalați o podea caldă ?

Experții recomandă instalarea încălzirii prin pardoseală în următoarele zone:
Baie
WC-uri
Bucătărie

 

Umiditatea din aceste camere este ridicată și o cantitate mare de apă ajunge pe podea, care trebuie uscată eficient. Încălzirea prin pardoseală asigură o uscare rapidă 100% a zonelor umede. Plăcile ceramice sunt considerate opțiunea ideală de pardoseală în aceste zone cu podele calde.


Cum se organizează încălzirea combinată ?

Încălzire combinată în apartamente în clădiri cu mai multe etape.
Dificultățile de instalare a podelelor calde pot apărea în apartamentele din clădiri cu mai multe etaje. Dacă apartamentul nu are un sistem de încălzire individual, atunci este interzisă conectarea podelelor calde la rețeaua comună a casei. Reducerea diametrului conductelor va duce la o creștere a presiunii în rețeaua generală, la creșterea riscului de rupere a conductelor, la inundarea vecinilor. Proprietarii de apartamente din clădiri înalte pot instala încălzire electrică prin pardoseală sau pot proiecta o conexiune ocolind rețeaua de încălzire obișnuită a clădirii prin propriul cazan.

Încălzire combinată într-o casă privată.
Nu există astfel de restricții în casele private. Proprietarii de case private pot proiecta și construi rețele de orice configurație, pot instala echipamente diversificate, în funcție de propriile preferințe și buget. De exemplu, în casele cu două etaje, o schemă populară pentru combinarea a două tipuri de încălzire este considerată a fi un sistem de podele calde la primul etaj și instalarea de radiatoare la al doilea.















Scrie o recenzie
Notă: HTML-ul nu este tradus!